KPN brengt schilderijen van het Rijksmuseum tot leven met digitale media

Op 16 metrostations in Amsterdam en Rotterdam kwamen meesterwerken uit de Eregalerij van het Rijksmuseum letterlijk tot leven op 86 digitale schermen met behulp van DOOH technologie.
By:
 
 
Digitale kunstwerken op metrostations
Digitale kunstwerken op metrostations
AMSTERDAM - Dec. 2, 2014 - PRLog -- KPN heeft als hoofdsponsor van het Rijksmuseum op ludieke wijze stilgestaan bij het vernieuwde museum dat op 14 april jl. 1 jaar open was na een verbouwing van 10 jaar. Van 13 tot en met 19 april 2014 was er op 16 metrostations in Amsterdam en Rotterdam een zeer innovatieve campagne te zien waarbij meesterwerken uit de Eregalerij van het museum letterlijk tot leven kwamen op 86 digitale schermen en de reiziger zichzelf ook in een portretschilderij kon laten fotograferen door het maken van een ‘selfie’.

Bekijk de video hier: http://youtu.be/tLtH9WInoy0

Het Rijksmuseum trekt jaarlijks ruim een miljoen bezoekers en onderging in 2013 een renovatie waarbij digitale media een grotere rol ging spelen in het geheel. In april 2013 opende het Rijksmuseum haar deuren weer voor het publiek en vanwege het succesvolle jaar met een recordaantal bezoekers besloot KPN om in april 2014 het jarige Rijksmuseum in het zonnetje te zetten met een feestje.

“Als hoofdsponsor dragen wij bij aan de missie van het Rijksmuseum om kunst toegankelijk te maken voor iedereen, en dat wilde we graag met deze campagne tot uiting brengen”, zegt Aline van Keulen, manager Corporate Branding & Advertising KPN. “Door op alle aanwezige digitale schermen in de metrostations in Amsterdam en Rotterdam de geanimeerde meesterwerken uit het museum te laten zien, creëerden we op de perrons een digitale Rijkskunstgalerij. Dit zorgde ervoor dat we een groot publiek konden bereiken, van jong tot oud.”

Een week lang werden stations omgetoverd tot digitale Rijkskunstgalerijen: Het Melkmeisje van Vermeer stond daadwerkelijk melk uit te schenken en Rembrandts’ Nachtwacht kwam in actie. Met interactieve schermen op abri formaat kon het publiek een ‘Rijksselfie’ maken: door een portretschilderij te kiezen en vervolgens ter plekke een foto te maken met de interactieve applicatie kon men zichzelf een hoofdrol geven in één van de schilderwerken van het Rijksmuseum. Het resultaat was direct zichtbaar op vol abri formaat en kon vervolgens geüpload en gedeeld worden via www.kpn.com/rijksmuseum.

De keuze voor digitale media
Een unieke campagne die de aandacht trekt van het Nederlands publiek was één van de belangrijkste overwegingen om, binnen de totale mediamix, voor een grote inzet van digital out of home (DOOH) te kiezen. Animaties kunnen levensgroot worden getoond, waardoor de impact het grootst is. Op deze manier konden de geweldige animaties van wereldberoemde schilderijen op eigentijdse wijze getoond worden aan het publiek en was de keuze voor digital out of home een logisch besluit. Zo kon KPN de merkbeleving en sponsorbekendheid vergroten, mede door het betrekken van interactiviteit en verbinding met het KPN-merk via social media platformen zoals Facebook en Twitter. Hierdoor is KPN in staat geweest om via de kunstbeleving in contact te komen met het Nederlands publiek en hen te verbinden met haar campagne en merk. Bovendien geeft het interactieve element in digital out of home de mogelijkheid om campagnes gemakkelijk te evalueren door te meten hoeveel mensen geparticipeerd hebben door een Rijksselfie te maken en deze te delen via social media.

De juiste technologie
CS Digital Media ontwikkelde het concept van deze digitale campagne. CS Digital Media is een Nederlands bedrijf dat adverteerders ondersteunt met een breed scala aan (interactieve) producten en diensten in digital out of home marketing. De digitale Rijkskunstgalerij die dankzij CS Digital Media tot in de puntjes is uitgevoerd op het gebied van technologie draaide op AOPEN Digital Engine DE6100 AMD, Quad Core media players.

Pauline de Waardt, Client Services Manager zegt: “We hebben gekozen voor de AOPEN Digital Engine DE6100, omdat dit het meest stabiele platform is voor onze interactieve applicaties. Verder hebben wij goede ervaringen met de ondersteuning van het platform waardoor uitvoering van de campagne zorgeloos is verlopen. Gezien de prijs-kwaliteitverhouding en het praktische ontwerp van de player, is het platform gemakkelijk inzetbaar.”

De applicatie is op maat gemaakt voor KPN. Deze maakte zes abri’s interactief en vereiste een krachtige processor. Er wordt immers veel berekend in luttele seconden: de camera herkent een persoon, plaatst deze in verhouding tot de afbeelding op het scherm, herkent handgebaren waarmee de applicatie wordt aangestuurd, en maakt uiteindelijk verbinding met de Facebook-pagina van KPN.

Resultaten van de campagne
De KPN campagne is zeer succesvol verlopen. Permanent werd er monitoring uitgevoerd op alle betrokken abri’s, om eventuele storingen binnen de SLA te kunnen oplossen. Gedurende de campagne zijn de incidenten die zich hebben voorgedaan, voor 100% proactief aangemeld en ruim binnen de afgesproken doorlooptijd weer opgelost.

Via zes interactieve abri’s zijn de volgende resultaten gemeten:
- 28.513 mensen zijn gestopt voor de abri
- 5.740 #Rijksselfies zijn gemaakt
- 1.497 #Rijksselfies zijn binnen 1 week geüpload naar KPN Facebook en gedeeld via social media

(benchmark: een gemiddelde vergelijkbare interactieve campagne heeft ca. 1.000 uploads in 2 weken volgens informatie van CS Digital Media)

De landingspagina kpn.com/rijksmuseum trok 25.000 unieke bezoekers binnen 1 week waarvan 16.000 bezoekers direct verkeer.

Tijdens de campagne zijn voorbijgangers geïnterviewd en hebben we gevraagd naar hun meningen, vertelt Pauline. Ze waren bovenal positief verrast door deze leuke manier van presentatie. De combinatie van kunst met animatie werd ervaren als fascinerend en bewonderenswaardig. Kijk voor een kort overzicht hier (https://www.youtube.com/watch?v=5CZP3l_C-sY).Een succesvolle campagne
De campagne en de digitale Rijkskunstgalerij zijn groots door de pers opgepakt. Tevens zijn alle resultaten die gemeten zijn ver boven gemiddeld. “We kunnen spreken van een geslaagde campagne”, aldus Aline van Keulen van KPN.

“KPN is zeer te spreken over de resultaten en de ervaringen met CS Digital Media. We hebben de campagne in een rap tempo uitgerold mede dankzij de kennis en expertise van het professionele team van CS Digital Media waarbij technologie goed gecombineerd is met de marketingcommunicatiedoelstellingen die wij voor ogen hadden.”

Over AOPEN
AOPEN, opgericht in 1996 als onderdeel van de Wistron groep, is een wereldwijde elektronicafabrikant die zich specialiseert in het creëren van informatie communicatie technologie oplossingen voor onder andere: digitale media, narrowcasting/digital signage in retail, SMB, corporate en educatie. AOPEN biedt consultancy en services aan op het gebied van digitale communicatiemiddelen op de winkelvloer als onderdeel van de sales en marketing strategie.

Media Contact
AOPEN
press@aopen.com
+31736466400
End
Source: » Follow
Email:***@aopen.com
Posted By:***@aopen.com Email Verified
Tags:Narrowcasting, Dooh, Digital Signage, Adverteren, Digitaal
Industry:Advertising, Multimedia
Location:Amsterdam - Amsterdam - Netherlands
Subject:Projects
Account Email Address Verified     Account Phone Number Verified     Disclaimer     Report AbuseLike PRLog?
9K2K1K
Click to Share