Polovni (rabljeni) automobili u Mostaru

Kako i na koji način odabrati i kupiti polovan automo. Prije nego što kupite polovan automobil, trebalo bi da proverite mnoge stvari. Najvažnije je da vozilo kupujete od provjerenog trgovca,da bude legalno da kasnije ne biste imali mnogo problema
By: COL-AUTO
 
 
Spread the Word
Listed Under

Tags:
* Polovni automobili Mostar
* Polovni automobili BiH
* Rabljeni automobili Mostar

Industry:
* Automobilski

Location:
* Mostar - FBH - Bosnia & Herzegovina

Subject:
* Reports

July 15, 2012 - PRLog -- Većina automobila koja iz inostranstva stižu na naša tržišta oštećena su još u njihovoj matičnoj zemlji. Ovo potvrđuju čak i sami prodavači tih automobila i još kažu da su potpuno očuvani primjerci prava rijetkost. Automobili starosti do 6 godina ne bi trebali da imaju tragova korozije. Ako korozija ipak postoji to je najčešće znak pretrpljenog fizičkog oštećenja. Manje ogrebotine ne treba da vam predstavljaju problem. Bitno je da obratite pažnju na to da li je automobil imao većih havarija. To se najbolje vidi iz motornog odjeljenja i iz prtljažnika. U ovim dijelovima najčešće ostaju tragovi težih havarija, nedovoljno ispeglani, loše zavareni i ofarbani dijelovi lima na teško pristupačnim mjestima. Obratite pažnju na zazore između vrata, krila, haube. Zazori bi trebali da budu podjednaki kako na lijevoj tako i na desnoj strani automobila. Razlika u veličinama zazora može da ukazuje na ozbiljnija oštećenja karoserije.

Ako je motorno odjeljenje skoro oprano to nije baš dobar znak jer je prodavač možda na taj način htio da prikrije određene tragove. Otvorite poklopac za ulje na motoru. Bijeli kondenzat na poklopcu ukazuje na pojavu vode u motoru, što znači da motoru predstoji generalna popravka. Ako iz otvora za ulje izlazi dim dok motor radi, to je znak da nešto nije u redu sa karikama, ventilima ili klipovima. Ispravan motor mirno radi na leru, a najbolji način je mjerenje kompresije koja bi trebala da bude jednaka na svim cilindrima i da odgovara fabričkoj. Posmatrajte boju ispušnih gasova dok motor radi. Plavičasti ispušni gasovi ukazuju na pojavu ulja i pohabanost motora.
Izlizani ili čak pocijepani tapacirunzi na sjedištima ili vratima mogu biti pouzdan pokazatelj upotrebe automobila. Ako sjedišta imaju presvlake bilo bi dobro da ih skinete i provjerite u kakvom su stanju sjedišta. Pažljivo pogledajte i sigurnosni pojas jer pohabanost njegovih ivica također govori o vremenu upotrebe automobila.

Točnu  kilometražu je praktično nemoguće utvrditi, ali je pomoću najmodernije dijagnostike moguće okvirno procijeniti da li je vozilo za svoj datum proizvodnje prešlo više ili manje kilometara od prosjeka, kao i to da li je bilo nekih ozbiljnijih intervencija. Od svega je najlakše utvrditi da li je automobil bio havarisan, jer se specijalnim instrumentima brzo utvrđuje debljina laka, koja mora biti jednaka na svim dijelovima karoserije.

Da biste utvrdili da li je sve ispravno, najbolje je da napravite kraću i oštru probnu vožnju. Ako ste u mogućnosti, povedite sa sobom vlasnika istog modela, jer će on moći da prepozna sve nedostatke. Ukoliko nijedna signalna lampica ne svijetli nakon pokretanja motora, to ne mora da znači da su svi uređaji ispravni. Dešava se da preprodavači namjerno izvade sijalice, kako bi sakrili eventualne nedostatke. Korisno je da vozilo preparkirate nekoliko puta, jer ćete tako utvrditi da li servo-upravljač funkcionira kako treba. U toku vožnje nemojte slušati muziku da biste mogli da registrirate šumove koji ukazuju na dotrajale komponente vozila.

Ako kupujete automobil koji je uvezen iz Evrope, vrlo je vjerojatno da je prešao dosta kilometara u raznim vremenskim uvjetima i takva vozila sigurno traže manja ili veća ulaganja. Automobili sa benzinskim motorima su uglavnom prešli oko 150.000 km, za razliku od dizela koji najčešće imaju dvostruko veću kilometražu. Trebalo bi da znate da je od pređene kilometraže mnogo važnije od koga kupujete automobil   , kako biste mogli da provjerite stanje motora u ovlaštenom servisu. Suština leži u odgovoru na pitanje koliko još motor može da služi, a ne koliko je motor do sada pregurao. Zbog toga, u ovlaštenom servisu pitajte u kakvom je stanju motor, da li je uskoro potrebno nešto zamijeniti i koliko je okvirno ostalo do generalnog servisa.
http://www.col-auto.info
End
Email:***@col-auto.info Email Verified
Phone:0038763319424
Zip:88000
Tags:Polovni automobili Mostar, Polovni automobili BiH, Rabljeni automobili Mostar
Industry:Automobilski
Location:Mostar - FBH - Bosnia & Herzegovina
Subject:Reports
Account Email Address Verified     Account Phone Number Verified     Disclaimer     Report Abuse
Page Updated Last on: Nov 03, 2012Like PRLog?
9K2K1K
Click to Share